Ik startte als coach en hanteerde een holistische visie. De taak van een coach is om vragen te stellen. Veel vragen. En een spiegel voor te houden. Zodat jij als coachee zelf inzichten krijgt in de dingen die je eigenlijk al wist. Er wordt uitgegaan van het uitgangspunt dat jij zelf de antwoorden wel weet, maar dat je nog dat stukje bevestiging nodig hebt of dat kleine duwtje in de rug. Dat je het misschien eerst van iemand anders wil horen, iemand die niet te dicht bij je staat. Een coach begeleidt jou enkel in al deze processen en werkt voornamelijk met het heden en de toekomst.

Maar door het kijken door die holistische bril, merkte ik al gauw dat ik zo niet diep genoeg kon gaan en dat ik daar als coach ook op bepaalde grenzen stuitte. Mijn manier van werken rijkt ook veel verder dan het heden en de toekomst en raakt vaak ook aan het verleden. Dat wil zeggen dat ik het hele plaatje ga bekijken en niet enkel datgene wat aan de oppervlakte ligt, waardoor we naar de kern kunnen gaan. Hierdoor raken we soms aan bepaalde thema’s waar werken met energie en intuïtie vaak mooie resultaten kan geven, maar waar ik als coach mijn boekje te buiten zou gaan.

Gaandeweg ontwikkelde ik dus een manier van werken die zowel in het kader van de coach, als van de therapeut paste en het samenvoegen van beide vakken wordt aangeduid met de term integratieve therapie. Het combineert namelijk elementen uit beide disciplines om een meer uitgebreide ondersteuning te bieden. Het richt zich niet alleen op het bereiken van doelen, maar houdt ook rekening met de omgeving en de emotionele, mentale en spirituele gezondheid van de cliënt.

Vanuit mijn eigen ervaringen en alle reeds opgedane kennis, ben ik zeer geïnteresseerd in een gezonde geest in een gezond lichaam, in mindfulness. Ik mocht aan den lijve ondervinden hoe belangrijk zelfzorg is en hoe hard dit ondergewaardeerd wordt. Daarom wil ik mij specifiek richten op iedereen dat op zoek is naar feelgood en kampt met gevoelens van stress en burn‑out of hier preventief mee aan de slag wil gaan (*).

Praktische benadering:

  • Hulpvraag: er wordt een hulpvraag vooropgesteld en hiervoor wordt er dieper ingegaan op heden en verleden, op omgeving, lichaam, geest en ziel = holos.
  • Doelen stellen: er worden specifieke doelen gesteld, maar met een bijzondere aandacht voor emotionele en psychische omkadering.
  • Diepe reflectie: er wordt dieper ingegaan op onderliggende emoties en ervaringen die van invloed kunnen zijn op het huidige gedrag en de huidige situatie.
  • Gedeelde technieken: er wordt gebruik gemaakt van technieken uit zowel coaching (o.a. actieplannen en doelstellingen), als van therapie (o.a. cognitieve gedragstherapie en mindfulness).

Aan de basis van de slaagkansen van een traject ligt de motivatie van een cliënt. Hij of zij is en blijft verantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden. Daarom wordt er steeds toewijding en inzet gevraagd van beide partijen. Indien tijdens een traject (herhaaldelijk) blijkt dat er geen toewijding en inzet aanwezig is bij de cliënt, kan en mag het traject eenzijdig stopgezet worden door de therapeut.

(*)Opgelet: een therapeut is geen arts en mag geen diagnosen stellen of in twijfel trekken. Een therapeut werkt idealiter wel samen met de behandelend geneesheer/specialist indien er medische redenen aanwezig zijn. Bij medische problemen zal er sowieso altijd eerst een medisch onderzoek moeten voorafgegaan worden.
Een holistisch therapeut is geen psychotherapeut! Deze heeft een gespecialiseerde en diepgaandere opleiding gevolgd, die specifiek gericht is op het behandelen van psychische stoornissen en ernstige mentale klachten.
Indien tijdens een traject blijkt dat er doorverwijzing nodig is naar een collega‑therapeut of arts/specialist, kan en mag een traject eenzijdig stopgezet worden door een therapeut.

De symboliek van mijn logo

De kolibrie staat symbool voor de vreugde van het leven en de lichtheid van het zijn. Het is altijd in de weer, op zoek naar de zoetste nectar. De kolibrie leert ons de schoonheid in elke dag te zoeken, te genieten in het hier en nu en op zoek te gaan naar wat jou blij en gelukkig maakt. Het staat ook voor het leren van je fouten uit het verleden en zet je aan om op zoek te gaan naar de dromen die jij in het leven wilt waarmaken. Doordat de kolibrie de enige vogel is die achteruit kan vliegen, staat zij ook symbool voor het onmogelijke mogelijk te maken. Ze zijn wel erg klein, maar des te groter is hun doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. Het zijn moedige en levendige krijgers. De kolibrie is ook hét voorbeeld van balans tussen bezig zijn en rust nemen. Ze staan voor herstel en voor elke dag als een nieuwe kans zien. Zijn brommend geluid zorgt voor vreugde en de acht-figuur die hij met zijn vleugels slaat staat voor oneindigheid. Hij verbindt als het ware je verleden met je toekomst en de wet van oorzaak en gevolg.

De eerste maanden na het overlijden van mijn papa en dus ook de start van mijn burn-out, zag ik altijd en overal kolibries. Nu ik mezelf gevonden heb zie ik ze niet meer zo vaak, tenzij ik er echt heel bewust en goed naar zoek. In periodes waar ik het weer wat moeilijker heb met bepaalde aspecten in mijn leven, verschijnen ook de kolibries weer spontaan. Daarom aanschouw ik de kolibrie als mijn totemdier en ben ik ervan overtuigd dat het ook de perfecte naam is voor mijn praktijk.

De klaproos in het logo staat dan weer symbool voor onsterfelijkheid en troost. Hij leert ons dat het loont om geduld te hebben en in contact te staan met je omgeving. Iedereen kent wel de klaproos (poppy) die symbool staat voor de Eerste Wereldoorlog, “In Flanders Fields”. In tijden van totale vernieling was de klaproos de enige bloem die overeind bleef en massaal groeide op plaatsen van bloedvergiet.

Beiden symboliseren voor mij dus mijn herrijzenis. Mijn logo is dus niet zomaar een logo, maar het symboliseert echt mijn zoektocht naar mezelf en wie ik uiteindelijk ben. En dit bracht mij uiteindelijk hier.