Kind- en oudercoaching richt zich voornamelijk op de ondersteuning van het kind in zijn behoeften en uitdagingen zoals emoties, gedrag, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Maar ook op het versterken van de dynamiek en communicatie binnen het gezin om een harmonieuze en ondersteunende omgeving te creëren.
Elk traject is op maat, afgestemd op de unieke behoeften van het kind en zijn gezin, met diverse werkvormen zoals creativiteit, mindfulness, bewustwording, gespreksvormen, spiegelwerk, innerlijk kindwerk en systemisch werk. We krijgen hierdoor inzicht in dieperliggende patronen en dynamieken, welke het zelfvertrouwen van het kind, maar ook van zijn ouders kunnen versterken. Oude blokkades kunnen worden losgelaten zodat er weer veerkracht en harmonie kan ontstaan.
Als kind- en oudercoach, gespecialiseerd in hoogbegaafdheid, bied ik een laagdrempelige en oplossingsgerichte vorm van begeleiding aan kinderen, jongeren en hun ouders bij alle uitdagingen die zij tegenkomen op hun levenspad. Het doel is om samen te ontdekken wie het kind werkelijk is, om te kijken naar zijn talenten, te denken in mogelijkheden in plaats van in problemen en te ondersteunen in ontwikkeling, communicatie en samenwerking. Door op holistische manier te werk te gaan kan er dieper gekeken worden dan enkel naar wat aan de oppervlakte zichtbaar is. Er wordt voorbij het gedrag van het kind gekeken naar wat er aan de basis kan liggen, zodat er ruimte kan ontstaan voor echte verbinding en heling.
Een holistische visie, dat betekent ook kijken naar de leefwereld van het kind, wat dus wil zeggen dat er ook een nauwe samenwerking met de ouders zal plaatsvinden. Kinderen zijn onze spiegels en zij willen ons vaak dingen vertellen die wij zelf (nog) niet kunnen of willen aankijken of waarvan we ons niet bewust zijn.
Wanneer kan kind- en gezinscoaching worden ingezet?
- gedragsproblemen (bijvoorbeeld driftbuien of moeite met grenzen).
- emotionele uitdagingen (zoals faalangst, boosheid of verdriet).
- sociale moeilijkheden (bijvoorbeeld pesten of moeite met vrienden maken).
- veranderingen in de gezinssituatie (zoals scheiding of verhuizing).
- moeite met opvoeden (zoals structuur bieden of omgaan met hooggevoeligheid).
- hoogbegaafdheid en de daarbij behorende uitdagingen.
- de brug vormen tussen kind, gezin en school.