Imbolc

Vanmorgen werd ik wakker met het geluid van fluitende vogels buiten en hier en daar kun je ook de eerste sneeuwklokjes al spotten. De terugkeer van de lente is ingezet. Volgende week, 1 februari, wordt Imbolc gevierd, op 2 februari is het Maria Lichtmis. Beide kennen ze eigenlijk dezelfde symboliek, hoewel de oorspronkelijke Keltische vieringen het oudste zijn en de katholieke feestdagen enkel maar een afkooksel zijn van hoe onze voorouders traditioneel de natuur eerden.

Imbolc staat in het teken van zuivering, vernieuwing en de terugkeer van het licht en is nauw verbonden met de Keltische Brigid, godin van o.a. de vruchtbaarheid. De vruchtbaarheid hierin slaat met name op de landbouw en de veeteelt.

Alles begint nu weer tot leven te komen, het licht begint ook weer terug te keren, de mensen komen weer buiten en beginnen alles in gereedheid te brengen voor een nieuw (oogst)jaar. Daarom is het nu ideaal om ramen en deuren open te gooien en de frisheid in huis te halen, om te beginnen aan je lenteschoonmaak en om even te reflecteren over het komende jaar. Veel kaarsen branden of vuur maken is ook een typisch gebruik rond deze periode, wat symbool staat voor het licht en het verbranden (zuiveren) van het oude. Net zoals lawaai maken, om de natuur te doen ontwaken en de donkere energie te verjagen. 

Omdat onze voorouders nu quasi door hun voorraad voedsel heen waren, werd er met de eerste melk van de lammeren en de laatste bloem pannenkoeken gebakken. Een gebruik wat we ook zien terugkomen bij Maria Lichtmis, wat ook wel bekend staat als Nationale pannenkoekendag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.