Mijn kind vertoont lastig gedrag!

Maar wat is lastig gedrag? En waarom vinden wij dat lastig gedrag? Wat wil je kind jou tonen? Welke triggers worden bij jou geactiveerd door dit gedrag? En is het écht wel lastig gedrag?
Ga aan de slag hiermee voor jezelf en onrechtstreeks ga je aan de slag met het gedrag van je kind…

Lastig gedrag is namelijk gedrag waarvan wij volwassenen het moeilijk vinden om mee om te gaan. Zulk gedrag kan ons triggeren om bepaalde redenen: schuld en schaamte (wat zullen de mensen wel niet zeggen?), onmacht, onzekerheid, algemene verhoogde stress, oude pijn (trauma), eigen onvervulde behoeftes,…

De maatschappij leert ons dat lastig gedrag meteen gestopt moet worden, maar als we gaan kijken vanuit het standpunt van het kind zit er altijd een bepaalde behoefte achter gedrag: er kan een gebrek aan informatie zijn voor het kind, een onvervulde behoefte of opgestapelde emoties of spanning.

Het is aan ons om te helpen dit gedrag te reguleren. Tot de leeftijd van 4 jaar kunnen kinderen dit namelijk helemaal niet zelf en moeten wij hen tonen hoe ze kunnen reguleren, aan 5-6 jaar hebben ze behoefte aan co-regulatie: ze kunnen het wel zelf, maar hebben nog wat sturing nodig, ze moeten zeker zijn dat het veilig is. Hierna kunnen kinderen in principe wel zelf reguleren, maar het is onze taak als ouders (of begeleiders) om hen nog steeds die nabijheid te bieden en te helpen wanneer het nodig is.

Hoe kunnen we hen het beste bijstaan bij lastig gedrag?
1. Herken het gedrag en de behoefte er achter.
2. Erken het gedrag en de behoefte.
3. Accepteer het gedrag en de behoefte.
4. Ga in verbinding en voldoe aan de behoefte.

Verbinding is de energie dat ontstaat tussen mensen wanneer ze zich gehoord en gezien voelen.
-
Brené Brown –

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.